Prehranska vrednost klapavice

Mediteranska klapavica

Školjke so hranljivo živilo in dragocen vir nenasičenih omega 3 in omega 6 maščobnih kislin. Izdatno vsebujejo vitamin B1, veliko beljakovin in minerale kot so jod, cink in fosfor.

Blagodejno vplivajo na živčni sistem, srce in krvne žile.

Meso klapavic je zelo okusno in hranljivo, saj vsebuje poleg 82% vode še 10% beljakovin, 1% maščob, 5% ogljikovih hidratov in 2% rudninskih snovi. Klapavica ima 17 do 20% čistega mesa. Vendar tako dolžina kot masa školjke lahko variira v odvisnosti od geografske regije in razmnoževalnega cikla, v katerem so školjke, ko jih nabiramo.

Meso je okusno in hranljivo. Kot samostojne jedi jih lahko uživamo surove ali kuhane pa tudi z žara. So odlična sestavina raznih samostojnih jedi: buzar, omak, solat, juh …  Školjke klapavice niso samo izjemno okusne, pač pa imajo zaradi vsebnosti številnih hranil mnoge pozitivne učinke na naše zdravje in vitalnost.

Vendar: POZOR! Zravo živilo so le, če rastejo v čistem morju, saj dnevno prefiltrirajo med 50 in 75 litrov morske vode. Če je morje onesnaženo, se lahko školjke zelo hitro nalezejo škodljivih sestavin. Zato velja pravilo, da so zdrave školjke le povsem sveže in tiste, ki rastejo v neoporečnem morju.